Autor Wiadomość
pituch009
PostWysłany: Nie 17:51, 25 Lut 2007    Temat postu: woda

Woda, czyli tlenek wodoru (rzadziej używana nazwa to monotlenek diwodoru, a wg obecnej nomenklatury IUPAC - oksydan) to związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych (pokojowych) w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określamy mianem pary wodnej, a w stałym stanie skupienia - lodem. Potocznie często do każdego ze stanów skupienia odnosi się słowo woda.

Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych. Większość występującej w przyrodzie wody jest "słona" (około 97,38%), tzn. zawiera dużo rozpuszczonych soli, głównie chlorku sodu. W wodzie rozpuszczonych jest też wiele gazów, najwięcej dwutlenku węgla.

Woda jest na Ziemi bardzo rozpowszechniona. Występuje głównie w oceanach, które pokrywają 70.8% jej powierzchni, ale także w rzekach, jeziorach i w postaci stałej w lodowcach. Część wody znajduje się pod powierzchnią ziemi lub w atmosferze (chmury, para wodna). Niektóre związki chemiczne zawierają cząsteczki wody w swojej budowie (hydraty - zawierają tzw. wodę krystalizacyjną). Woda występująca w przyrodzie jest roztworem soli i gazów. Najwięcej soli mineralnych zawiera woda morska i wody mineralne; najmniej woda z opadów atmosferycznych. Wodę o małej zawartości składników mineralnych nazywamy wodą miękką, natomiast zawierającą znaczne ilości soli wapnia i magnezu - wodą twardą.

Jako substancja użytkowa woda może mieć wiele zastosowań. Najważniejsza jest woda pitna, w gospodarstwach domowych jest używana woda do celów sanitarno-bytowych, w rolnictwie zaś do nawadniania pól, a także znaczne ilości wody zużywają zakłady przemysłowe. Woda przemysłowa może służyć jako substancja będącą przekaźnikiem ciepła lub ciepło odbierająca (substancja chłodząca), poza tym jako reagent, rozpuszczalnik itp. Aż miliard ludzi na świecie nie ma bezpośredniego dostępu do wody pitnej. Każdego dnia choroby wynikające z niedostatku czystej wody powodują śmierć wielu tysięcy ludzi, głównie dzieci.

Woda naturalna w wielu przypadkach przed zastosowaniem musi zostać uzdatniona. Proces uzdatniania wody dotyczy zarówno wody pitnej jak i przemysłowej.
Kąt pomiędzy wiązaniami w cząsteczce wody
Kąt pomiędzy wiązaniami w cząsteczce wody
Spis treści
[ukryj]

* 1 Właściwości fizyczne wody
* 2 Znaczenie biologiczne
* 3 Znaczenie kulturowe
* 4 Rozszerzalność temperaturowa
o 4.1 Rodzaje wody
o 4.2 Zanieczyszczenia
o 4.3 Oczyszczanie
o 4.4 Parametry wody
* 5 Bibliografia
* 6 Zobacz też
* 7 Ciekawostki
* 8 Linki zewnętrzne

Właściwości fizyczne wody [edytuj]
Rozkład ładunku dookoła cząsteczki wody: kolor czerwony - cząstkowy ładunek ujemny, kolor niebieski - cząstkowy ładunek dodatni
Rozkład ładunku dookoła cząsteczki wody: kolor czerwony - cząstkowy ładunek ujemny, kolor niebieski - cząstkowy ładunek dodatni
Łączenie się cząsteczek wody. Czerwony - to wiązania atomowe, czarny to wiązania wodorowe.
Łączenie się cząsteczek wody. Czerwony - to wiązania atomowe, czarny to wiązania wodorowe.

* Temperatura topnienia pod ciśnieniem 1 atm: 0,01°C = 273,16 K
* Temperatura wrzenia pod ciśnieniem 1 atm: 99,97°C = 373,12 K
* Gęstość w temperaturze 3,98°C: 1 kg/l.
* Temperatura krytyczna: 374°C = 647,15 K
* Ciśnienie krytyczne: 220,6 atm = 22.35 MPa
* Ciepło właściwe: 4187 J/(kg*K) = 1 kcal
* Masa cząsteczkowa: 18,01524 Da
* Stała dielektryczna w stałym polu elektrycznym: 81

Cząsteczki wody są nieliniowe, a wiązania H-O są silnie spolaryzowane i stąd woda posiada trwały moment dipolowy - czyli jest silnie polarna. Kąt między wiązaniami tlen-wodór wynosi ok. 105 stopni. W postaci lodu kąt między tymi wiązaniami jest równy ok. 108 stopni.

Woda ulega samoistnej jonizacji zwanej autodysocjacją. Równowagę autodysocjacji wody opisuje tzw. iloczyn jonowy wody, którego wartość w temperaturze 20°C jest równa ok. 10-7 mol/dm3 (Zobacz skala pH).

Znaczenie biologiczne [edytuj]

Woda jest powszechnym rozpuszczalnikiem związków ustrojowych i niezbędnym uzupełnieniem pokarmu wszystkich znanych dotąd organizmów. Uczestniczy w przebiegu większości reakcji metabolicznych, stanowi środek transportu wewnątrzustrojowego: np. produktów przemiany materii, substancji odżywczych, hormonów, enzymów. Reguluje temperaturę i uczestniczy w reakcjach hydrolizy. Stanowi płynne środowisko niezbędne do usuwania końcowych produktów przemiany materii. Woda stanowi średnio 60% masy dorosłego człowieka, w przypadku noworodka ok. 15% więcej.

Znaczenie kulturowe [edytuj]

W kulturowej symbolice woda jest jednym z żywiołów (czterech w kulturze europejskiej, lub pięciu w tradycji chińskiej) i przeciwstawiana jest ogniowi, powietrzu i ziemi (w Europie) lub ogniowi, metalowi , drewnu i ziemi (w Chinach).

Symbolizuje życie, płodność i oczyszczenie (choć bywa także ukazywana jako siła zła, zwłaszcza w przeciwstawieniu wody czystej i brudnej). Woda jest częstym elementem mitów kosmogonicznych. Bywa też uważana za medium ułatwiające przejście z jednego świata do drugiego (w mitologii starożytnej Grecji Charon przewoził łodzią duszę zmarłego do Hadesu, gdzie pijąc wodę ze źródła Lete zapominała o minionej egzystencji). W wielu religiach zanurzenie w wodzie symbolizuje oczyszczenie i odrodzenie (por. chrzest).

Rozszerzalność temperaturowa [edytuj]

Woda jako jedna z niewielu substancji nie poddaje się zasadzie liniowej rozszerzalności temperaturowej - w zakresie temperatur 0°C - 4°C rozszerza się wraz ze spadkiem temperatury, a zmniejsza objętość wraz ze wzrostem temperatury (anomalna rozszerzalność wody). Zwiększa też objętość podczas krzepnięcia - dlatego lód pływa po powierzchni wody, rozsadza naczynia, niszczy asfalt na drogach itp. Większość znanych człowiekowi substancji zachowuje się odwrotnie.

Woda ma swoje święto - 22 marca.

Rodzaje wody [edytuj]
Fala na wodzie po kapnięciu kropli.
Fala na wodzie po kapnięciu kropli.

Rodzaje wody w zależności od czystości i zastosowania (w przybliżeniu w kolejności procesu produkcyjnego):

* woda surowa
o woda opadowa np. deszczówka
o woda powierzchniowa np. rzeka
o woda podskórna
o woda gruntowa
o woda adhezyjna
o woda błonkowata
o woda głębinowa
o woda źródlana
o woda słona np. morska
o woda słodka np. z jeziora
o woda zaburtowa
* woda użytkowa (zasoby wodne)
o woda wodociągowa
o woda pitna
o woda przemysłowa
+ przygotowanie wody
# woda twarda
# woda miękka
# woda demineralizowana
# woda gorzka
# woda odgazowana
+ woda dodatkowa
+ woda zasilająca
+ woda kotłowa
+ woda obiegowa
+ skropliny (kondensat)
o woda destylowana
o woda podwójnie destylowana (woda redestylowana)
* ścieki
o ścieki komunalne
o ścieki bytowe
o ścieki przemysłowe
o woda zęzowa
o fekalia
o gnojowica

Zanieczyszczenia [edytuj]

* typ:
o mechaniczne np. muł
o koloidalne np. olej
o roztwory np. sól
o biologiczne np. bakterie (miano Coli), wirusy

Oczyszczanie [edytuj]

Biologiczne:

* bakterie
* drobnoustroje

Chemiczne:

* ozonowanie
* strącanie osadów

Mechaniczne:

* destylacja
* filtracja
* sedymentacja
* krystalizacja

Parametry wody [edytuj]

* barwa
* mętność
* zapach
* przewodność elektryczna właściwa
* ilość zawiesin w wodzie
* własności i skład chemiczny
o twardość wody
+ twardość ogólna
+ twardość węglanowa (przemijająca)
+ twardość niewęglanowa (trwała)
o odczyn
o utlenialność wody

Bibliografia [edytuj]

* Michael Overman "Woda" 1977, PWN, Warszawa
* M.L.Biełaja "Teoria wody - od wieku XVIII do dziś" w: Problemy nr 5/1989

Zobacz też [edytuj]
Commons
Zobacz galerię na Wikimedia Commons:
Woda

* woda amoniakalna
* woda sodowa, woda mineralna, woda stołowa
* woda wapienna
* ciężka woda
* woda destylowana, woda utleniona
* woda kwiatowa, woda kolońska
* woda morska
* klasa czystości wody, oszczędzanie wody
* woda pogazowa

Ciekawostki [edytuj]

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group